Bihulebetennelse

Bihulebetennelse

Bihuleplager er meget utbredt i befolkningen. Plagene representerer en betydelig byrde både for den det gjelder og for samfunnet generelt, i form av nedsatt livskvalitet og tapt arbeidsfortjeneste.

Kronisk bihulebetennelse (kronisk rhinosinusitt) er en betennelsestilstand i slimhinnene i nesen og bihulene, med tetthet, sekresjon, trykk/ smerter eller nedsatt luktesans som de mest typiske symptomene. Symptomene kan imidlertid relativt ofte være mindre spesifikke, som f.eks. slapphet, hoste, tetthet/ dotter i ørene, snorking/ søvnforstyrrelser, smerter i overkjeve/ tenner eller svimmelhet.

Til grunn for kronisk bihulebetennelse ligger en heterogen gruppe betennelsestilstander, og i motsetning til tidligere, mener man i dag at det kun er en undergruppe som skyldes kronisk infeksjon. Hovedparten skyldes en mer uspesifikk betennelsesreaksjon i slimhinnen som sammen med evt. trange forhold i nesen/ bihulene gir kronisk betennelse eller hyppige akutte bihulebetennelser, ofte i relasjon til forkjølelser.

De viktigste risikofaktorene for kronisk bihulebetennelse er allergi, røyking, astma, forskjellige luftveisirritanter/ forurensning, tanninfeksjoner, visse anatomiske varianter og forskjellige betennelsessykdommer.

Utredningen består av undersøkelse hos Øre-nese-halslege, hvor man samholder sykehistorien med objektive funn av betennelse i nesen/ bihulene. Ofte tar man CT av bihulene, evt. allergiprøver dersom man har mistanke om dette.

Behandling for bihulebetennelse

Bihulebetennelse-behandlingen er i første rekke medisinsk, med saltvannskyllinger og reseptpliktig nesespray, evt. i kombinasjon med antibiotika eller betennelsesdempende tabletter. Dersom man ikke kommer i mål med medisinsk behandling alene mot bihulebetennelse, kan kirurgi være aktuelt. Man gjenoppretter da utlufting og drenasje av bihulene, slik at forholdene for normalisering av slimhinnene i nesen og bihulene optimaliseres.

Bihuleoperasjon

Moderne bihulekirurgi, såkalt funksjonell endoskopisk bihulekirurgi (FESS), er en trygg og effektiv minimalt invasiv metode, når medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig. Ved å gjenopprette ventilasjon og drenasje av bihulene, legger man forholdene til rette for normalisering av nese-/ bihuleslimhinnene. Operasjonen foregår som regel i lokalbedøvelse med lett sedasjon, og er da tilnærmet smertefri, men kan også utføres i narkose dersom det er ønskelig.

Vi startet med såkalt ballongdilatasjon (BSP) av bihulene i Norge i 2012, hvor man ved hjelp av en ballong utvider kanalene til bihulene. Vi har forsåvidt gode erfaringer med metoden, spesielt til pannebihulene, men det er ikke dokumentert at den på noen måte egentlig er bedre enn FESS. Ulempene ved metoden er at den kun fungerer på en undergruppe av kronisk bihulebetennelse, i tillegg til at kostnadene er vesentlig høyere ved denne metoden.

Indikasjoner for bihulekirurgi er:
1. Kronisk bihulebetennelse
2. Hyppige akutte bihulebetennelser
3. Forskjellige typer nesepolypper
4. Nesetetthet forårsaket av anatomiske varianter i nesen/ bihulene
5. Forskjellige sjeldnere tilstander i nesen/ bihulene

Konsultasjon for bihulebetennelse

Lett blødning og blodtilblandet slim fra et eller begge nesebor kan forekomme i dagene etter operasjonen. Få svar på alle dine spørsmål og hør mer om bihulebetennelse, pris og varighet på operasjonen. For at du skal oppnå de beste resultater med behandlingen, skal behandlingen tilpasses til deg. Derfor starter vi alltid med en konsultasjon i vår klinikk, hvor en av våre dyktige medarbeidere snakker med deg om din behandling og hvordan behandlingsforløpet skal være. Du får grundig rådgivning og svar på dine spørsmål om bihulebetennelse, så du kan få en klar idé om hvilke resultater du kan forvente, hvor lang behandlingstiden vil være, og hva totalprisen på behandlingsforløpet blir. Konsultasjonen varer i ca. 30 minutter. Den er helt uforpliktende. Bestill konsultasjon for bihulebetennelse.

Plastisk kirurgi endret livet til Linn…

Bestill konsultasjon

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Din henvendelse

Etter to mislykkede nese operasjoner i USA for å hjelpe meg å puste bedre kom alt på plass etter at Dr. Jarl Bunæs rettet alt opp.
Jan Thomas, Tv-host, designer, stylist, makeup & hair stylist.
Jeg følte meg trygg fra det øyeblikket jeg ankom klinikken. Dr. Roarsen mottok meg på en svært profesjonell og varm måte. Sammen la vi en behandlingsplan som ble fulgt til punkt og prikke, med utmerket resultat både ift. nese- og øyelokksoperasjonen.
Kvinne (49), Oslo

Se prislisten

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Vi er opptatt av at dine ønsker blir ivaretatt og at resultatene blir vakre og naturlige.

Tilbake til toppen