Ganeplastikk

Ganeplastikk

Ganeplastikk er i hovedsak fjerning av deler av drøvel og avstivning/ avkorting av den bløte gane. Ganeplastikk-operasjoner ble utført i langt større grad for noen år siden enn det gjøres nå. I enkelte tilfeller har det likevel sin plass, og operasjonen gjennomføres ofte i samme seanse som man fjerner mandlene. Rekonvalesenstiden er som for tonsillektomi 10-14 dager, hvor man må påregne fravær fra jobb/skole.

Man snorker ofte mer dersom man er overvektig eller har drukket alkohol på kvelden. De fleste snorker mest i rygg-leie (å feste en tennisball på ryggen om natten kan være en enkel løsning). Men noen snorker i alle stillinger. Å slanke seg og drikke mindre alkohol kan hjelpe. Dersom visse anatomiske kriterier er tilstede, kan den sosiale snorker opereres med et ganske enkelt inngrep; UPP. Dette er en reduksjon og oppstramming av den bløte gane inkludert drøvelen. Vi utfører operasjonen med CO2 laser.Pasienten får dyp sedasjon og lokal bedøvelse. Inngrepet tar fra 20 til 30 minutter. 70-80 % blir bedre.

Snorking deles inn i to hovedgrupper : 1) Sosial snorking. 2) Snorkesyken.
Den sosiale snorker er mest til bry for sengekameraten, og har ingen sykdomstegn. Men det kan være ille nok for samlivet; snorkeren henvises ofte til gjesterommet eller sofaen på stuen. Snorking er et av de mest vanlige søvnrelaterte problemer. Ca. 42% av befolkningen snorker; 60% av menn og 40% av kvinner mellom 40-65 år snorker.

Etterpå er man ganske sår i halsen, omtrent som etter en mandel operasjon. Blødning etterpå kan forekomme (dette har ennå ikke skjedd på vår klinikk). Man kan få vann i nesen når når man svelger, men dette gir seg som regel etter en stund. De fleste er i fin form etter 14 dager. Regn med å være sykemeldt fra 1 til 2 uker.

Årsaker

Som regel snorker man mest i den dype søvnen, når alle muskler er avslappet. Det betyr at man oftest snorker midt på eller på slutten av natten. Hvor mye en person snorker, varierer fra person til person. Store mandler, nesepolypper, neseallergi, hevelser i luftveiene eller svulster kan være medvirkende årsak til snorking. Generelt kan man si at jo eldre man blir, desto mer slapt bli vevet i ganen. Som regel blir man også mer overvektig med alderen og da er det lettere å snorke, fordi fettet setter seg i den bløte ganen og dette fører til mindre passasje i luftveiene.

Somnoplastikk

Radiobølgebehandling av den bløte gane (radiofrekvent somnoplastikk) er et raskt og meget skånsomt og trygt inngrep, som utføres i lokalbedøvelse tilnærmet uten ubehag for pasienten. Man oppnår både en volumreduksjon og avstivning av den bløte gane, noe som reduserer snorkingen hos ca 80% gitt at de er i erfarne hender. Etter radiobølgebehandlingen kan man ha en mild sårhet i halsen i noen dager, noe som greit behandles med milde smertestillende som Paracet eller Ibux. Man kan gå på jobb allerede dagen etter. Inngrepet kan gjentas, eventuelt kombineres med andre behandlingsalternativer dersom det er behov for dette.

Snorkesyken

Dette er pasienter som i tillegg til snorkingen har et patologisk antall pustestopp i løpet av natten (registrert på spesialiserte snorkeklinikker). Disse pasientene er ofte svært trøtte på dagtid, og kan ofte sovne bare de setter seg ned. Sykdommen er generelt lite gunstig for kroppen, spesielt for hjertet. Også disse pasientene er ofte overvektige, men ikke uten unntak. Sykdommen sitter i den dype delen av halsen, tungen ”lukker” luft gjennom strømningen, noe som kan gi lyder og pustestopp. Det finnes operative metoder, men disse brukes ikke her i landet. Har pasienten underbitt kan en bittskinne være stor hjelp, ellers er det CPAP-behandlingen som kan gi betydelig hjelp. Man må da ligge med en pustemaske på hele natten—ikke alle klarer dette.

Påvirker det helsen?

Det er alminnelig akseptert at normal snorking ikke påvirker helsen. Årsaken til snorking skal finnes i en sammentrekning av øvre luftveier. Når tungen slapper av under søvn, synker den tilbake mot bakvegggen i svelget og innsnevrer derved luftpassasjen, noe som fører til at hastigheten på luften stiger. Dette setter i gang en vibrasjon av den bløte gane og drøvelen.

Konsultasjon for ganeplastikk

Få svar på dine spørsmål og hør mer om ganeplastikk, pris og varighet. For at du skal oppnå de beste resultatene med behandlingen, skal behandlingen tilpasses til deg. Derfor starter vi alltid med en konsultasjon i vår klinikk, hvor en av våre dyktige medarbeidere snakker med deg om din behandling og hvordan behandlingsforløpet skal være. Du får grundig rådgivning og svar på dine spørsmål om behandlingen, så du kan få en klar idé om hvilke resultater du kan forvente, hvor lang behandlingstiden vil være, og hva totalprisen blir. Konsultasjonen varer i ca. 30 minutter. Den er helt uforpliktende. Bestill konsultasjon for ganeplastikk.

Plastisk kirurgi endret livet til Linn…

Bestill konsultasjon

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Din henvendelse

Etter to mislykkede nese operasjoner i USA for å hjelpe meg å puste bedre kom alt på plass etter at Dr. Jarl Bunæs rettet alt opp.
Jan Thomas, Tv-host, designer, stylist, makeup & hair stylist.
Jeg følte meg trygg fra det øyeblikket jeg ankom klinikken. Dr. Roarsen mottok meg på en svært profesjonell og varm måte. Sammen la vi en behandlingsplan som ble fulgt til punkt og prikke, med utmerket resultat både ift. nese- og øyelokksoperasjonen.
Kvinne (49), Oslo

Se prislisten

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Vi er opptatt av at dine ønsker blir ivaretatt og at resultatene blir vakre og naturlige.

Tilbake til toppen