Snorking

Snorking

Snorking er et av de mest vanlige søvnrelaterte problemer. Ca. 42% av befolkningen snorker, 60% av menn og 40% av kvinner mellom 40-65 år snorker.

Snorking deles inn i to hovedgrupper : 1) sosial snorking og 2) snorkesyken.
Den sosiale snorker er mest til bry for sengekameraten, og har ingen sykdomstegn. Men det kan allikevel være ille nok for samlivet; snorkeren henvises ofte til gjesterommet eller sofaen på stuen.

Man snorker ofte mer dersom man er overvektig eller har drukket alkohol på kvelden. De fleste snorker mest i ryggleie, og her kan det å feste tennisball på ryggen være en enkel løsning. Men noen snorker uansett i alle sovestillinger. For disse kan det hjelpe å slanke seg, samt innta mindre alkohol.
Dersom visse anatomiske kriterier er tilstede, kan den sosiale snorker opereres med et ganske enkelt inngrep; UPP. Dette er en reduksjon og oppstramming av den bløte ganen inkludert drøvelen. Vi utfører operasjonen med CO2-laser.
Pasienten får dyp sedasjon og lokal bedøvelse. Inngrepet tar fra 20 til 30 minutter. 70-80 % blir bedre.

Etterpå er man ganske sår i halsen omtrent som etter en mandeloperasjon. Blødning etterpå kan forekomme (men dette har ennå ikke skjedd på vår klinikk). Man kan få vann i nesen når man svelger, og det gir seg som regel etter en liten stund. Majoriteten er i fin form etter 14 dager. Regn med å være sykemeldt fra 1 til 2 uker.

Snorkesyken

Dette er pasienter som i tillegg til snorkingen har et patologisk antall pustestopp i løpet av natten (pustestopp blir registrert på spesielle snorkeklinikker) . Disse pasientene er ofte svært trøtte på dagen, og kan sovne bare de setter seg ned. Sykdommen er generelt lite gunstig for kroppen, og da spesielt for hjertet. Også disse pasientene er ofte overvektige, men ikke alltid. Sykdommen sitter i den dype delen av halsen. Tungen ”lukker” luftgjennomstrømningen, og dette kan gi høye lyder og pustestopp.

Det finnes operative metoder, men disse brukes ikke her i landet. Har pasienten underbitt kan en bittskinne være til stor hjelp, ellers er det CPAP-behandlingen som kan gi betydelig hjelp. Man må da ligge med en pustemaske på natten—og ikke alle klarer dette.

Årsaker til snorking

Som regel snorker man mest i den dypeste delen av søvnen, når alle muskler er avslappet. Det betyr at man oftest snorker midt på eller mot slutten av natten. Hvor mye man snorker varierer fra person til person. Store mandler, nesepolypper, neseallergi, hevelser i luftveiene eller svulster kan alle være medvirkende årsak til snorking. Generelt kan man si at jo eldre man blir, desto mer slapt bli vevet i luftveiene. Som regel blir man også mer overvektig med alderen og da er det også lettere å snorke, fordi fettet setter seg i den bløte ganen og det fører til for lite plass.

Før operasjonen

Operasjonen foregår i full bedøvelse. Man skal møte fastende på operasjonsdagen, dvs. ikke spise eller drikke 6 timer før operasjonen. En kan svelge tabletter med en liten mengde vann. Møt usminket med løstsittende og behagelige klær. Av hygieniske årsaker anbefaler vi at du tar et bad før operasjonen. Make-up, neglelakk og smykker er ikke tillatt. Før operasjonen får du eventuelt smertestillende medisin, som avtalt med narkoselegen.

Tips til forebygging av snorking

Ikke drikk alkohol etter kl. 18.00, unngå sovepiller og andre beroligende midler. Gå ned i vekt, og slutt å røyke (tobakk får slimhinnen bak tungeroten til å hovne opp). Prøv å sov i sideleie, og se om biteskinne hjelper.

Hvorfor snorker vi?

Det er alminnelig akseptert at normal snorking ikke påvirker helsen. Årsaken til snorking skal finnes i en sammentrekning av øvre luftveier. Når tungen slapper av under søvn, synker den tilbake mot bakveggen i svelget og innsnevrer derved luftpassasjen, noe som fører til at hastigheten på luften stiger. Dette setter i gang en vibrasjon av de bløte delene i ganen og drøvelen.

Få konsultasjon for snorke-operasjon

Få svar på dine spørsmål og hør mer om snorke-operasjon, pris og varighet. For at du skal oppnå de beste resultater med behandlingen, skal behandlingen tilpasses til deg. Derfor starter vi alltid med en konsultasjon i vår klinikk, hvor en av våre dyktige medarbeidere snakker med deg om din behandling og hvordan behandlingsforløpet skal være. Du får grundig rådgivning og svar på dine spørsmål om behandlingen, så du kan få en klar ide om, hvilke resultater du kan forvente, hvor lang behandlingstiden vil være, og hva totalprisen blir. Konsultasjonen varer i ca. 30 minutter. Den er helt uforpliktende. Bestill konsultasjon for snorkeoperasjon.

Plastisk kirurgi endret livet til Linn…

Bestill konsultasjon

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Din henvendelse

Etter to mislykkede nese operasjoner i USA for å hjelpe meg å puste bedre kom alt på plass etter at Dr. Jarl Bunæs rettet alt opp.
Jan Thomas, Tv-host, designer, stylist, makeup & hair stylist.
Jeg følte meg trygg fra det øyeblikket jeg ankom klinikken. Dr. Roarsen mottok meg på en svært profesjonell og varm måte. Sammen la vi en behandlingsplan som ble fulgt til punkt og prikke, med utmerket resultat både ift. nese- og øyelokksoperasjonen.
Kvinne (49), Oslo

Se prislisten

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Vi er opptatt av at dine ønsker blir ivaretatt og at resultatene blir vakre og naturlige.

Tilbake til toppen