Søvnapné

Søvnapné

Ved søvnapné slutter man å puste når man sover. Er pustestoppene langvarige og inntreffer hyppig (over 5 ganger per time), har det helsemessige konsekvenser og blir definert som sykdom. Det er to forskjellige former for søvnapné; obstruktivt søvnapnésyndrom (OSAS) og sentralt søvnapnésyndrom (CSAS). Symptomene er like, men årsaken er forskjellig.

Obstruktivt søvnapnésyndrom (OSAS)

Obstruktiv søvnapné er gjentagende kvelningsanfall under søvn.
Når man sover, slapper musklene av i kroppen. Det gjelder også musklene i de øvre luftveier (nesen, munnen og svelget). Hvis musklene slapper av for mye, kan luftveiene bli innsnevrede. Dette får mange til å begynne å snorke. Hvis luftveiene blir helt lukket, oppstår en pause i pustingen, det vil si en apné. Pustestopp kan vare fra 10 sekunder opp til et minutt. Obstruktivt søvnapné er den hyppigste form for søvnapné, og innebærer at man har gjentatte pustestopp når man sover. Søvnapné forverres av alkohol, muskelavslappende medikamenter og beroligende medisin.

Sentralt søvnapnésyndrom (CSAS)

Ved sentralt søvnapné forløper pustestopp-episodene uten at pasienten gjør forsøk på å trekke pusten. Årsaken sitter vanligvis i de områdene av sentralnervesystemet som regulerer pusterytmen.

Hvorfor oppstår søvnapné?

Søvnapné skyldes ofte generelt forsnevrede indre dimensjoner i ansiktsskjelettet. Disse innsnevringer er vanskelige å beskrive, da vi ikke kan se dem med det blotte øye. Det kan være bløtdeler som fyller mer enn normalt, f.eks. nesepolypper, svelgpolypper, store mandler, stor tunge, og tungemandel. Også skjevheter i neseskilleveggen og hevelse i slimhinner i forbindelse med allergi kan være medvirkende årsak.

Hvordan stiller legen diagnosen?

I forbindelse med en undersøkelse for søvnapné foretas en Cardio Respiratorisk Monitorering (CRM undersøkelse). Ved denne undersøkelsen måles luftskiftet gjennom luftveier, pustebevegelser fra bryst til mage og posisjon. Undersøkelsen foretas ambulant.

Følgevirkninger

Utover at søvnen blir forstyrret ved søvnapné, er kampen for å få pustingen i gang etter hver apné meget slitsom for kroppen. Hjertet arbeider hardere, og så vel blodtrykket som mengden av stresshormoner øker. Uten behandling vil de skadelige innvirkninger på kroppen øke natt etter natt. Flere studier viser at ubehandlet søvnapné er en risikofaktor for en lang rekke alvorlige medisinske lidelser, blant annet forhøyet blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, slagtilfeller, diabetes og depresjon.

Risiko ved ubehandlet søvnapné

Søvnapné kan settes i forbindelse med en rekke alvorlige sykdommer. Hvis søvnapné ikke behandles, kan det på lengre sikt føre til andre sykdommer som for eksempel forhøyet blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, slagtilfeller og diabetes. Personer som ikke sover godt, tåler mindre stress og løper en høyere risiko for arbeidsulykker. Av samme grunn er søvnapné en stor risikofaktor for eksempel når det dreier seg om bilulykker.

Konsultasjon for søvnapné-behandling

Få svar på dine spørsmål og hør mer om søvnapné-behandling, pris og varighet. For at du skal oppnå de beste resultater med behandlingen, skal behandlingen tilpasses til deg. Derfor starter vi alltid med en konsultasjon i vår klinikk, hvor en av våre dyktige medarbeidere snakker med deg om din behandling og hvordan behandlingsforløpet skal være. Du får grundig rådgivning og svar på dine spørsmål om behandlingen, så du kan få en klar idé om hvilke resultater du kan forvente, hvor lang behandlingstiden vil være, og hva totalprisen blir. Konsultasjonen varer i ca. 30 minutter. Den er helt uforpliktende. Bestill konsultasjon for søvnapné behandling.

Plastisk kirurgi endret livet til Linn…

Bestill konsultasjon

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Din henvendelse

Etter to mislykkede nese operasjoner i USA for å hjelpe meg å puste bedre kom alt på plass etter at Dr. Jarl Bunæs rettet alt opp.
Jan Thomas, Tv-host, designer, stylist, makeup & hair stylist.
Jeg følte meg trygg fra det øyeblikket jeg ankom klinikken. Dr. Roarsen mottok meg på en svært profesjonell og varm måte. Sammen la vi en behandlingsplan som ble fulgt til punkt og prikke, med utmerket resultat både ift. nese- og øyelokksoperasjonen.
Kvinne (49), Oslo

Se prislisten

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Vi er opptatt av at dine ønsker blir ivaretatt og at resultatene blir vakre og naturlige.

Tilbake til toppen